Laptop vs. desktop

Credit Foto: Salut IT

Credit Foto: Salut IT

Ce sa aleg: un laptop sau un desktop? Iata una dintre cele mai frecvente întrebări pe care si-o adreseaza cei ce doresc sa isi achizitioneze un nou echipament IT de acest fel. Daca raspunsul nu a venit in mod natural de indata ce a aparut nevoia de a cumpara un nou computer, atunci înseamna ca este cazul sa facem o analiza mai detaliata a necesitatii. 


Fiecare tip de computer are propriile avantaje si propriile puncte slabe, caci nu sunt neaparat dezavantaje. Cele mai importante caracteristici ce trebuie avute in vedere se refera la puterea procesorului, la caracteristicile placii video si la rezolutia monitorului. 

In disputa laptop vs. desktop primeaza utilitatea. Utilizatorul trebuie sa tina cont de nevoile sale de baza. Astfel, un laptop are avantajul mobilitatii ca factor ce poate face diferenta inca de la inceput. Daca achizitionam un computer pentru a-l folosi in scop personal, dar ne aflam mereu in deplasare, calatorim mult in interes personal sau cu jobul, plecam in strainatate sau pur si simplu nu putem sa ne despartim de acesta si de ceea ce se afla pe el, atunci raspunsul este clar: laptopul castiga detasat. Un desktop poate fi mai performant, dar nu il putem pune in bagaj atunci cand plecam in deplasare. 

Desktopul are asadar avantajul capacitatii tehnice. Fiind mai mare, carcasa unui computer tip desktop poate ascunde mult mai multe componente hardware si, in plus, acestea pot fi mult mai usor inlocuite sau upgradate. Procesorul unui desktop poate fi mai mare si mai puternic decat cel al unui laptop, ceea ce înseamna ca si performantele sale vor fi mai mari. De asemenea, placa video este extrem de

importanta, mai ales pentru cei ce utilizeaza computerul pentru a juca, de exemplu, diverse jocuri sau pentru a realiza proiecte grafice avansate. Placa grafica sustine toate aceste elemente si trebuie sa se ridice la standarde inalte pentru a face fata tuturor solicitarilor. Laptopurile au devenit la randul lor tot mai puternice, insa costurile aferente unei configurații asemănătoare sunt mult mari decat in cazul unui desktop.

Monitorul este o alta componenta importanta. In cazul laptopurilor rezolutia maxima este oricum mult mai mica fata de cea a unui monitor pentru desktop, asta si datorita distantei mai mici fata de ochii utilizatorului. Cu toate acestea, unui programator sau grafician ii este necesar un ecran mare, cu rezolutie cat mai buna pentru a putea vedea proiectul la care lucreaza in ansamblu. 


Concluzia simpla ar fi urmatoarea: laptop vs. desktop este echivalentul mobilitatii vs. performanta (la costuri similare).

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress