Despre procesoarele Sandy Bridge

sandy bridge

sandy bridge

Numele de cod Sandy Bridge corespunde noii generatii de procesoare Intel create inca din anul 2005. Dezvoltarea proiectului Sandy Bridge a avut loc in Israel, motiv pentru care initial, numele proiectului a fost Gesher, ceea ce in ebraica inseamna “pod”. Practic,  noile procesoare erau bazate pe un nou micro-sistem de organizare special conceput pentru a inlocui structura veche, cunoscuta sub denumirea de Nehalem.

Munca la acest proiect a durat mai bine de patru ani, din 2005 pana in 2009, an in care cei de la Intel au facut primele teste ale noilor procesoare publice. Totusi, chiar daca ele au fost primite cu entuziasm de intreaga lume media, primul procesor Sandy Bridge dat spre vanzare a “pasit” in stocurile magazinelor online abia in luna ianuarie a anului 2011.

Cele mai cunoscute procesoare Sandy Bridge sunt:

  • HE-4: cu o dimensiune de 216 mm patrati, in care au fost incorporate 1,16 miliarde de tranzistori, se numara pe a treia pozitie in topul celor mai cumparate placi de baza Intel, din noua generatie;
  • H-2: acest model masoara numai 149 mm patrati si incorporeaza numai 624 de milioane de  micro-tranzistori. Suporta maxim 2 core-uri, spre deosebire de modelul anterior care suporta 4.
  • EP-8: masoara 435 de milimetri patrati, suporta 8 core-uri si incorporeaza o cifra record de 2,27 milioane de micro-tranzistori. La aceste caracteristici se adauga faptul ca acest model este disponibil la randu-i in doua tipuri de exemplare, dar care intrunesc in medie cam aceleasi caracteristici;
  • EP-4: este un model de serie, intrunind aproximativ aceleasi caracteristici ca si cele de mai sus: masoara aproximativ 294 mm patrati, incorporeaza 1,27 miliarde de micro-tranzistori si suporta 4 core-uri.

In principiu, procesoarele Sandy Bridge ofera o viteza net superioara de procesare a oricarui tip de fisier folosit. Iar daca li se alatura SSD-uri, in detrimentul HDD-urilo clasice, atunci cu siguranta sunt cele mai rapide procesoare din lume, si totodata cele mai convenabile in raportul calitate/pret.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.
Powered by WordPress